heartbeat.

Thursday, February 17, 2011

Juara Bowling !!


Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.. Hehe, itu yang dapat aku ungkapkan dalam situasi aku hari Selasa lepas (15hb February 2011/ Maulidul Rasul). Siapa sangka aku menjadi juara pertandingan bowling 2011 anjuran Faculty Engineering bagi Individu dan juga Berkumpulan... Hehe.. dah tu 3 orang dari 4 org ahli group aku dapat hadiah cabutan bertuah plak, dan orang tu termasuk lah aku... Memang rezeki Allah nak bagi..huhu..


Ceritanya bermula bila, sepupu aku bagi borang untuk masuk pertandingan bowling anjuran fakulti die.. Aku teragak2 lah, yelah yuran RM20 seorang pada aku agak besar jugak.. Lepas makan 3 hari tu.. hehe.. Namun, dek kerana minat, dalam hati aku, cuba jelah.. Aku pun menyamar lah jadi budak engineering, hehe, letak part 5, jadi senior sikit, dan dari budak electrical.. Kui3.. Start dari tu, kita orang pun berlatih.. Siap bawak sarung tangan lagi (tak guna pun time hari perlawanan) hehe.. Disebabkan suka, duit training pun pejam mata je lah.. ;D Waktu kita org berlatih tu, prestasi memang tak meyakinkan kan pun boleh menang, tapi aku percaya mungkin bila hari tournament nanti, lain die punya feel..


Seperti yang dijanjikan, pada hari tournament tu, kita org kene berkumpul pagi-pagi, untuk amik baju, dan makanan.. Pada aku, kira ok lah, RM20 dapat baju.. Aku pun tak der baju bowling lagi.. hehe.. X sangka pulak, ada konvoi ramai-ramai ke Pusat Bowling Ole-Ole, Seksyen 18, Shah Alam. Tapi yang bagusnya, siap ada bagi note untuk marhaban lagi.. Haha, bagus-bagus.. dalam kita b'hibur, Nabi junjungan kita jangan dilupakan. Sampai-sampai, kita org pun daftar.. Nasib group aku dapat sesi pagi.. Group aku nombor 25, bermaksud lane 25.. agak hujung gak tu.. last lane 28..


Sebelum start, aku dah pilih siap2 bola yang aku rasa agak sesuai, iaitu bola 13, warna biru gelap.. Game pertama, prestasi kita org agak tak stabil.. Tapi nasib balingan last tu aku dapt 3 kali strike b'turut2.. kat situ lah aku baru dapat momentum untuk game kedua.. Game kedua lah yang aku rasa jadi punca kemenangan kita org.. Aku yang jarang sangat dapat 200 jatuhan pin ke atas, boleh dapat plak time tu.. Memang b'nasib baik.. hehe.. Game last, semua mula ok.. Kita org menamat kan saingan dengan jatuhan pin lebih kurang sebanyak 1700. Dan aku dapat jatuh kan ngam2 500 pin..


Tak sangka, kita orang boleh menang.. Tak sia-sia berlatih, siapa sangka aku boleh kalah kan hampir 200 lebih dak engineering, tuk menjadi pemenang individu.. Alhamdulillah.. hehe.. syukur.. Dan bertambah syukur lagi, dapat plak hadiah lucky draw.. Mula2 member aku yang dapat, lepas tu aku pun cakap, " kalau dalam satu kumpulan tu, ada sorang dapat, tu dah kira bertuah lah tu, kalau lagi sorang dapat, dah kira ajaib", tup2, lepas aku cakap tu, nama aku di sebut.. Hehe, ajaib betul kuasa tuhan, bila kita tak mengharap, die akan memberi.. Pastu aku pun saje jelah cakap ayat yang sama, sekali, betul-betul nama kawan aku naik.. Haha, rezeki-rezeki...


Pe pun, syukur alhamdulilah.. Ni dah 3 kali aku masuk tournament bowling, tiga-tiga dapat hadiah.. aritu menang individu jugak tuk tournamnet family aku.. Hehe..Alhamdulillah.. baling tegak je sudah,. :D
Reade more >>

Wednesday, February 16, 2011

Sempoi Fun at A Famosa..

12hb, Sabtu 2011.. Lokasi A Famosa Resort, Melaka...

Seperti yang dirancang 3 bulan yang lepas, Family aku nak pergi bercuti dekat A Famosa Resort, Melaka... Hehe, sebabnya, makcik aku dapat banyak tiket free dan dapat penginapan kat 2 biji banglo.. Mantap gila.. Kalau tak free, tak dapat sambutan rasanya plan ni.. hehe.. Macam mana die leh dapat free tu aku pun tak tau.. Tapi dipahamkan, banglo ni kalau nak sewa 1 malam, kalau hari minggu, boleh mencecah RM1200 satu malam.. Huhu, pada aku toksah berangan lah kalau semata-mata nak merasa tido kat banglo sampai nak bayar seribu ringgit...

Hehe, nak cerita seminggu sebelum tarikh percutian tu, akak aku, mewakili makcik aku yg dapat tiket free tu boleh buat pertandingan soalan kuiz plak untuk dapatkan tiket free masuk Water World (RM35) dengan Safari World(RM45)... Sorang leh menang max 2 tiket.. Pe lagi, meriah lah group Facebook keluarga aku... Bayangkan, tak sampai 10 min, dah 70 comment dah.. Haha, masing-masing semangat gila nak jawab.. Siapa yang internet lembap tu, kecewa la.. kui3..  Pe pun, memang meriah.. hehe, macam-macam jawapan keluar.. ada yang jeles pun ada.. sebabnya, ada 1 family makcik aku tu, hampir bolot semua tiket... Tapi last2, time nak masuk Safari tu, semua dapat masuk.. best2.. hehe






Yang jadi bestnye bukan ape, sebab dapat b'kumpul ramai2 dengan family je, lg 1 sebab free ;p.. Penginapan memang best, siap ada swimming pool..best gila, main polo air ramai2 kat kolam tu.. sampai tak sedar nak check out dah.. hehe.. Tapi pada siapa yang tak pernah pergi situ, toksah lah gi sarapan kat situ, harga dah mahal, pastu tak sedap langsung, tawar gila... Nasib lah, sarapan tu pun dapat free.. Kalau nak makan pun mahal.. bayangkan nasi goreng RM20! Biasa kat luar paling kuat pun RM4.50.. Water World, yang best gelongsor die je.. kalau nak ombak2 tu, aku rasa 30min sekali je.. haha.. Kalau Safari plak, ok lah bagi yang belum pernah pergi Zoo, tapi yang paling best persembahan koboi die.. Macam real je..








Pe pun, kepada sponsor, aku ucapkan ribuan terima kasih, dan active kan lagi Family Tokcai ni.. hehe.. Dengar kata, pasni akak aku nak gi Universal Studio plak kat Singapore.. Huhu, kalau free aku gi la... ;p Adios!
Reade more >>

Wednesday, February 9, 2011

Kalau Dah Rezeki Tak Kemana..

Huhu.. lamanya rasanya x update blog ni..  Kejap je dah masuk bulan 2 di tahun 2011 ni.. Baru je aku terbaca tadi dekat facebook, rupanya banyak keajaiban dalam tahun 2011 ni.. Dalam tahun ni, ada 4 tarikh yang menarik iaitu 1.1.11 /1.11.11/11.1.11/ dan 11.11.11.. Menarik bukan? Subhanallah... dan satu lagi yang menarik, jika korang + nilai tahun kelahiran korang dengan umur korang tahun ni, pasti akan dapat nilai 111..

Contohnya , aku lahir tahun 1987, dan tahun ni umur aku 24..  87+24=111... Hehe... cuba lah korang try..



Tup2, jap je dah habis cuti mid sem tuk semester ni... Cuti raya Cina hari tu, aku dapat jumpa member2 lama balik waktu sekolah rendah dulu.. Kredit kepada member2 aku yg rajin sangat nak organise reunion kali ni... Memang best! X sangka siap dapat baju, dan gambar kelas yang lama.. Betul2 nostalgic waktu sesi mengenang zaman sekolah dulu.... Hehe, dah x ingat dah aku beberapa nama classmate yang dulu, termasuk lah cikgu2.. Yang pernah marah aku, aku ingatlah.. Huhu..sory cikgu.. Anak murid mu ini, ingatan die x dapat nak simpan lama sangat.. Trip kali ni, kita org buat dekat Rompin, Mersing... Cantik tempat die, tapi x boleh nak mandi, pasal musim tengkujuh... Huhu, makan jangan ceritalah.. Memang sentiasa kenyang je dek masakan dari mak kawan aku yang mmg sedap tu.. huhu, ckp jelah kuat makan ;p

Enough pasal cerita time cuti.. Hehe, focus pada tajuk entry kali ni plak... Seperti biasa, aku yang x dapat ape2 bantuan kewangan sejak dari sem 1 dan 2 ni, aritu sebelum cuti ada mintak Skim Khidmat Siswazah (SKS) di UiTM ni, ala2 jadi RA (Research Assistant)... Benefit under skim ni agak menarik.. Bulan2 dapat RM1200, seminggu kerja 3 hari je, pastu yuran die bayarkan.. Mantap beb bagi student yg x b'duit macam aku ni.. Hehe.. Tapi nak cerita, time temuduga, org yg penemuduga tu dah right dah nama aku... Aku ingat dapat, skali esok check x dapat.. Rupa2nya, yang dapat budak2 yang baik dengan Prof je.. huhu.. Sedih gak masa tu.. Lau macam tu baik tak payah buat temuduga, org lain dah pakai smart2, dah jawap soalan payah2, rupanya dah ada org yg die nak plih dah..(dalam hati aku geram..hehe).Tapi aku sabar je lah.. dah memang cara aku x pandai nak bodek2 org.. Nak wat macam mana..huhu..


Kalau dah rezeki, tak kemana..... Itu yang dapat aku luah kan untuk situasi aku sekarang ni.. Allah punya kerja, kalau die nak bagi, kejap je boleh.. cuti hari tu, member aku call, die kata Prof nak jumpa aku.. Rupanya, sorang budak yang dah dapat SKS aritu dah berhenti, pasal die dapat kerja lain.. So, sekarang ni, member aku tu promote kat Prof pasal aku..tu yg Prof nak jumpa.. Alhamdulillah, syukur pada ilahi.. Aku dapat jugak kerja ni.. Sekarang aku tengah tunggu budak yang berhenti tu bagi surat berhenti pada Prof, baru aku boleh masuk.. Syukur sangat.. moralnya disini, jangan berputus asa dengan rahmat Allah... tahun ni jugak aku mungkin dapat 5 anak sedara lagi.. Huhu, makin besar keluarga aku... Anak2 buah yang ada sekarang ni pun dah tak terlayan, tambah 5 org lagi.. best2.. leh kacau2 diorang.. Haha..

Pepun, moga semuanya baik-baik belaka tahun ni.. Amin...
Reade more >>

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...