heartbeat.

Monday, November 15, 2010

Tamatnye Sem 1

Alhamdulillah, pejam celik, pejam celik.. Dah habis sem 1 aku study di level Master ni.. Walaupun dulu pernah sekali rasa nak berhenti, tapi berkat semangat tengok org lain pun boleh, so aku pun teruskan study dalam bidang Msc. Facilities Management ni.. Dulu sebelum masuk, aku tertanya2, macam mana lah agaknye study peringkat master ni... 1st week aku masuk, memang down gila rasa.. Yelah, classmate semua mantap2, ada yang lecturer, ada yg manager dan yg paling maut sekali semua speaking macam air jer....Dah tu, dulu xbiasa kelas malam, ni kene kelas malam..kene plak time puasa, xpasal2 kene buka kat fakulti..Xde feel langsung..haha.. Tapi bila dah lama-lama, rasa ok jer.. Memang diri ni rasa kecik je, tapi nak x nak kene catchup dengan diorang.. Aku pun x sangka, aku leh la speaking sikit.. Asal org paham.. hehe..

Ape yang leh aku describe study di level master ni adalah kita kene pikir mendalam sikit.. X boleh nak direct macam time degree dulu.. Pastu kene rajin bercakap, beri pendapat dan participate dalam class.. Assignment plak, source dah xboleh nak cari2 kat internet macam tu je.. Kene tgk journal.. Aduh..Journal plak, bahasa die bukan mudah2.. Semua nak tinggi2 je bahasa die.. Nak kene ada kamus kat sebelah masa time baca tu.. Assignment plak nak kene source yang betul..xleh nak pakai hentam je.. Tapi basically depend pada displin kita jugak, kalau org yg disiplin mmg xde hal punyalah.. Masalah nye aku ni suka wat last minute..

Aku amik by course, so kenelah wat assignment dengan amik exam.. Sem ni aku kene amik 3 exam.. Huhu.. xtaulah macam mana result aku.. Cuak gak.. Yuran? Agak mahal gak lah walaupun dah kurang 50%.. RM1800.. Hehe, yelah, xbiasa..dulu time degree 500/600 je.. ni main ribu2 plak.. Aku try mintak biasiswa JPA..hmmm.. xdapat.. Bayangkanlah, satu Malaysia nak 30 org je.. So, sebelum nak mohon tu, pastikan pointer 3.8 keatas.. Aku try gak Bank Rakyat.. Ni aku dah disenarai pendek kan, dan online test pun dah amik aritu.. tgk jelah macam mana nanti.. Ada rezeki. dapat lah..

Kerja + study?? Mmg tu pun niat aku nak buat... Malah aku pernah kerja jadi Promoter jap kat The Store Plaza Alam Central.. Huhu...mmg letih gak.. start kul 10.30, balik kul 2ptg (part time), 6.30 pegi kelas sampai kul 11mlm, walaupun 4 jam, letih pasal kene berdiri je.. Lagi satu, lau ada assignment, mmg x sempat, pasal, cuti 1hari je dalam seminggu, x boleh cuti Sabtu Ahad plak tu.. So kalau ada assingment group, payah lah, pasal classmate semua cuti Sabtu Ahad.. Akibatnye, aku sempat bertahan 2 minggu je..huhu... Lagi satu yg membuatkan aku nak berhenti, pasal nak solat susah kalau kerja kat situ.. Xperlah, rezeki aku mungkin kat tempat lain kot.. Ingat nak cari kerja pejabat lah senang.. tapi xtau lah ada ke x.. Kat uitm ada Skim Khdimat Pelajar.. Ingat ti aku nak try mohon lah..

Pe pun, study time master ni, cabaran die mmg lain.. Kalau x betul2 tabah, rasa leh give up..lagi2 member2 aku yang kerja dan berkeluarga tu.. Aku solute ar diorang.. Diorg menyedarkan aku, bahawa kalau dah nak tu, mmg 1000 daya kita akan buat jugak.. Ni dah nak masuk sem 2, kene propose tajuk untuk thesis.. Aku x tau lagi nak wat tajuk pe yang sesuai dan x menyusahkan aku nanti.. Seiring dengan masa berjalan, usaha dan doa ku jadikan peneman, tuk menempuh masa hadapan yang berliku jalan ..(M.Rahimi, 2010)

3 comments:

  1. wah.. siap ade citation... hehe...

    Alhamdulillah... see, kn da ckp, u can do it. 2 sem to go. i'Allah blh... tahu, kamu rajin n kuat orgnye.. do ur best n just bare in mind, em olways be ur side.

    ReplyDelete
  2. tanx coz supporting me n inspiring me.. tanx 4 everything...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...