heartbeat.

Sunday, January 24, 2010

Antara Hp.. dan Penipuan..













Salam.. Tgk tajuk jer, dah mcm tajuk filem plak.. hehe.. Sajer nak kongsi ttg hp aku boleh rosak plak semalam (23.01.2010) walaupun baru lepas btulkan skrin die sebulan yg lepas... Puas dah aku flash, xboleh jgak.. Simptom die mule2 ada 1 line hitam secara horizontal kat skrin aku tu... Then lepas beberapa jam, die merebak smpai ke bawah..

Pe hal plak hp ni... Aku pun kluarkan bateri, then restart balik.. Kali ni, trus x hidup lgsg.. Die kelip jap, pastu mati.. Wah, dalam hati aku, maut ni.. Berape ratus lah kalau nak btulkan... Petang tu, aku terus bawak pergi PAS (Plaza Alam Central), kat tingkat 4 bahagian hp n komputer tu.. Try dulu tnya Cina tu, nape ngan hp aku ni.. Mula2 die cakap firmware dalam tu rosak.. Die boleh formatkan, klau x b'jaya jgak, x kene bayar.. Kalau b'jaya.. RM50.. Aku pun stuju je.. Almaklum lah.. hp 1 tu je.. hehe.. Pinjam hp kawan aku, yg mcm PDA tu.. Payah gila nak msg.. Pttlah, die x pakai..

Pas 15 min, nmpknye, x b'jaya jgak.... Last2 Cina tu recommend tukar skrin.. Masa tukar skrin ni lah, satu penipuan telah dibongkarkan... Rupenye.. org yg aku btulkan skrin hp aku yg sebulan lepas tu, dah tipu aku beb... Die kata nak tukar skrin yg baru lah, original, ada waranti 1bln... Rupenye, die x tukar pun, die just btulkan wayar dalam kat skrin tu.. Ptutlah die kata original... Mcm hampeh.. t'tipu aku punya RM100.. Patutlah die btulkan dulu amik masa 2, 3 hari, tapi Cina yg ni, btulkan kat depan mata aku, tak sampai 5 minit...Aku kene bayar tuk skrin yg baru ni RM120..

Moral crite dan pengalaman ni..
  1. Kalau btulkan hp tu, jika ada melibatkan penukaran hardware dalaman tu, Tolong mintak hardware yg lama tu,biarpun kita dah tau die rosak..
  2. Kalau kita agak2, boleh siap waktu tu jgak.. Tunggu je lah.. Suruh die wat depan mata anda..
  3. Sebelum btulkan tu.. Tanya die ada waranti tak.. Kalau die kata 1 hari je, xpayah.. Dan jangan lupa mintak resit..
Aku dah kena, dan ini pengalaman aku.. Harap2 korang x kene jgak..
Renung2 kan lah dan Selamat Beramal.. :D

2 comments:

  1. huhu... hp tggl 1 je ek...? sian die... hp ade 2, ade org xmalu mn nth pnjm..... pastu wat rsak lak tuh... ish2....

    btw, mmg cm hampes je kdai yg btlkn 1st time tuh... jahat seyh... abes duit kite kn..?? hehe... sj dngki org nk kmpul wet... saman br taw...

    ReplyDelete
  2. hp ape tu???

    btw..
    aku nye n70 -- tukar skrin alhamdulillah...
    ayah aku nye sony slide + member aku.. model yg sama..
    mmg xtahan.. even, amik balik hardware lama...

    moral - slide hp, kena yg bijak je yg ley guna

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...