heartbeat.

Friday, December 24, 2010

Akhirnye..


 

Akhirnye, 18hb December 2010, menjadi tarikh keramat..bukan untuk aku, tapi untuk Akak aku.. hehe.. Tamat jugak zaman bujang die setelah pelbagai halangan yang menjelma sebelum ni.. Boleh dikatakan 2, 3 org gak calon sebelum ni.. tapi semua x jadi.. Harap2 yang jadi ni berkekalan hingga ke akhir hayat.. Dapat lagi 1 abg ipar bernama Luqman.. hehe.. Leh ar pau sikit ti.. ;p

Keluarga baru Aku..;D
Di rumah pengantin lelaki..

Oleh sebab ni lah akak aku yang last dan juga last anak perempuan dalam family aku.. Maka aku tengok mak aku betul2 All out tuk majlis perkahwinan kali ni.. Hehe.. habis umah kene renovate, kemas dan sebagainye.. Dan aku yang duk kat rumah lah yang menjadi mangsa.. huhu.. Sampai 1 tahap, semua takut nak tanya mak aku, takut kene marah, pasal mak aku tengah tension pikir macam2 pasal majlis.. 

1st time ayah aku nikah kan..

Ayah aku plak, begitu Istiqamah menulis kad jemputan.. Aku rasa lebih sebulan die tulis dekat kad jemputan tu.. Jarang sangat aku tengok die tido lewat sampat kul 2 pagi, tapi disebabkan commitment die yang begitu tinggi, hehe.. Sampai lewat malam die tulis.. Sian plak aku tengok.. sampai demam2 die.. Kalau boleh semua org yang penah jemput die, die nak jemput.. Itulah Ayah aku.. seorang yang sangat tertib dan berdisplin.. Harap2 sifat2 die ni turun sikit kat aku.. hehe.

Sempat karok jap..haha 

Sampai hari majlis.. Alhamdulillah semua berjalan lancar.. Tak hujan, n tak panas sangat.. Xde ape yang lebih membahagiakan aku daripada melihat Mak dengan Ayah aku tersenyum masa majlis tu.. Hehe tak tau lah senyum sebab dapat banyak salam kaut ke atau sebab lain.. Yang pastinya semacam terpancar kepuasan kat muka diorang.. Yelah, lau tak aku asyik tengok muka diorang risau je pasal majlis kahwin akak aku ni..

Team rewang t'mantap..

Rewang? Hehe.. macam biasa lah.. Aku, adik dan abg2 aku dan sedara mara semua berkerjasama memastikan majlis berjalan lancar.. Jemputan memang ramai.. Sampai nasi baru topup, x sampai 10 minit kene topup lagi.. Aku plak naik cuak takut nasi x cukup.. Air plak hampir habis.. Smpai abg yang buat air tu cakap, x penah die jumpa macam ni..air boleh x cukup..huhu.. Pe pun, semuanya berjalan lancar, nasi pun sedap.. kira puas hati lah.. Syukur pada Allah yang memudahkan segala urusan.


Terima kasih gak pada member-member aku yang datang.. dan yang paling penting terima kasih pada my Miss Chen and her family yang datang dari jauh (Mersing). Sorry sebab x dapat layan dengan betul2, sebab bz jaga bahagian lauk.. hehe. Ada gak aku kene sakat dari Pakcik n Makcik aku cakap pasni setahun 2 tahun aku plak.. hehe.. Pe pun kepada akak aku yang tengah honeymoon dekat Langkawi sekarang ni, Selamat Pengantin Baru!! bagi anak sedara yang comel-comel kat Pakcik die ni.. hehe..
Reade more >>

Tuesday, December 7, 2010

Hari Bersejarah..


30 Nov 2010, Selasa, Sidang ke-7, pukul 7.30 pagi, di Dewan Seri Budiman, UiTM Shah Alam... Huhu.. Syukur Alhamdulillah.. Selama ni aku duk berangan je tgk gambar org amik sijil or degree kat rumah sape2.. Akhirnye, angan-angan aku tu menjadi kenyataan.. Syukur sangat.. Aku berjaya menamatkan pengajian ijazah dalam bidang Building Survey dengan kepujian, dan yg paling bermakna sekali 1st class..haha.. Walaupun 1st class tu cukup makan je, tapi yg penting aku rasa puas dengan usaha yg aku dah buat selama ni...

Hehe, kalau dah Rahimi tu, Rahimi jugaklah... Dulu masa
nak amik anugerah dekan pun, 2 kali aku terlewat datang... Haha.. Ni nak amik skrol pun aku lewat lagi.. Pagi-pagi tu aku sampai, aku main sarung je jubah, dan yang paling x tahan, kelam kabut gila, x tahu nombor gilran sendiri..haha, org lain semua tahu.. Pe lagi, gelabah ar aku.. Ingat ada daftar ke ape,so leh ar tgk no. giliran, skali xder.. Nasib member aku ingat yang aku depan die.. Lega gila.. Aku tgk org tu bagi kad bernombor 603 Mohd Rahimi bin A. Rahman.. Nasib tepat pada masanye.. Tapi walaupun sebenarnye sempat dah beratur sebelum masuk dewan, kene tahan plak sebab rambut panjang.. Huhu.. Sedih gak, sebab pas kene potong rambut tu, tak leh nak duk dengan member2.. Kene duk dengan dak2 yang datang lambat.. Tapi nasib baik masa nek pentas tu, die selitkan ikut kedudukan yg asal.. Memang berdebar masa nak nek pentas nak salam Chancellor tu.. org lain semua jalan laju je, aku jalan slow.. haha.. nasib lah..




Gembira, terharu, sedih.. Semuanya b'campur aduk.. Yg paling tak tahan bila die tunjuk montaj pasal ibu bapa tu.. Dengan sajak die yg begitu mendalam, tanpa aku sedar, mengalir air mata aku.. Aku tgk, ramai gak yg menangis lepas hayati sajak tu.. Pas tu, dalam fikiran aku dah x pikir lain dah, nak cepat2 keluar dari dewan tu, nak jumpa n peluk cium mak ayah aku... Yelah, tanpa diorang..mungkin aku x merasa kejayaan ni... Teringat masa hari pertama diorang hantar aku masuk, alhamdulillah, sampai aku convo ni diorang dapat datang... Syukur..


Penghargaan khas jugak aku tujukan buat my Miss
Chen, yang bersusah payah datang dari JB, bwk kereta sendiri..luangkan masa sampai seminggu, semata-mata nak meraikan aku Convocation ni.. terharu.. Habis semua tempat aku bawak die jalan-jalan.. hehe.. yg paling x tahan men hentam je nak gi KLCC, padahal kalau sebut je nak pergi KL even nek motor pun aku x berani kalau nak jalan sendiri.. Kesian die, banyak dah duit die habis sebab aku.. Sory.. Love u more than before...Dan yang paling penting terima kasih sebab bagi Mr. Ted..hehe, dari kecik sampai skrg, xpenah aku dapat teddy bear besar tu..Tanx jugak kepada akak aku, yang belanja amik gambar studio tu.. Siap amik cuti lagi nak datang convo aku, termasuk lah abg ipar aku.. and lastly my brother.. Tanx to all and Alhamdulillah.. Kenangan ni akan ku kenang sampai bila-bila, selagi hayat di kandung badan..


Dan agak terkilan jugak, bila x dapat amik gambar dengan semua rakan seperjuangan aku..yg sama-sama x tido malam siapkan assignment, bersusah payah nek motor gi cari site and jumpa org sana sini, dan macam-macam lagi lah.. sedih je.. Pe pun, aku doakan yang terbaik untuk korang semua.. Dah berjaya jangan lupakan aku yg bernama Rahimi ni.. sekian..

Reade more >>

Thursday, November 18, 2010

Microsoft Office 2007 key

Semalam aku br dapat call dari akak aku, die tnya pasal key Microsoft Office.. Aritu aku dah share key tuk upgrade window 7 kan.. Kali ni aku nak share tuk Microsft Office 2007 plak.. Macam biasalah, kalau kita beli laptop mahal2 pun, Microsoft Office mesti die bagi yang trial punya.. Apelah punya kedekut.. Biasanye mesti die akan bagi Microsft Office yg trial tuk version Home and Student version.. Stiap kali bukak, mesti die suruh activate kan dgn memasukan kan key.. Lau x, lepas beberape kali guna..dah x leh guna..

So, untuk mengatasi masalah ni.. Cuba try guna key ni..

DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
or
M2YT4-2FPQC-FCGMG-RK7XD-K34YD

Aku dah try kat netbook mak aku ni.. Yang berkesan key yg kedua tu.. Nanti pas masukkn key tu, die akan suruh masukan referal key plak.. Abaikan je..just proceed terus untuk install.. Hasilnye, Microsoft Office anda akan bebas dari masalah actvation lagi.. Selamat Mencuba..

Note: Key ni utk version MO 2007 version Home Basic dgn Student je..yang lain xtau lah berkesan atau x..
Reade more >>

Monday, November 15, 2010

Window 7 anytime upgrade..


Salam, lama rasanye x share kat blog aku ni sesuatu yang berfaedah dan berguna.. Haha.. Kali ni mmg aku nak share sesuatu yang sangat berfaedah..Leh jimat RM300/400.. Aku percaya, kebanyakan laptop kalau beli yg siap build in OS (Operation System) tu, jarang sangatlah nak dapat Window 7 Ultimate.. Biasa paling kuat pun Home Bassic.. Lau netbook lagilah, die bagi Window 7 Starter je.. Dah tu harga laptop plak akan bertambah RM200 bagi yang siap build in OS..

Kenapa nak ngade2 upgrade pada Ultimate??? Aku percaya, soalan ni pasti akan bermain2 di kotak pemikiran especially gurl..Haha.. 1st, sebab kita nak rugikan Bill Gates.. ;p Hehe, xdelah.. Dah tentulah sebab version Ultimate ni byk kelebihan die.. Lau nak tau, tgk dekat sini Kelebihan Window 7 Ultimate Compare others version

So dah tau kelebihan die, pe lagi.. Jom ar upgrade.. ape yg kita perlukan adalah Windows 7 Anytime Upgrade Keygen(click tuk download)..sebelum download tu, disable atau exit dulu antivirus, takut die buang ti keygen ni.. Ape yg keygen ni leh buat? hehe, die boleh generate key untuk membolehkan korang upgrade window 7 sedia ada kepada Ultimate, direct terus daripada Microsoft.. Bermaksud, korang leh dapat Window 7 Ultimate yang berharga RM300/400 direct dari Microsoft.. dah sah2 lah Genuine kalau Microsoft dah bagi.. dan yang paling penting FREE...huhu

Macam mana? Korang pergi dekat Start/Control Panel/System and Security/ kalau x silap ti ada option untuk update, pilih Anytime Upgrade and then masuk kan key yang telah di generate kan oleh keygen yang korang download tadi.. Next, Micrsosoft akan validate key tu.. dalam masa 10min..System akan restart.. dan dapat lah korang Window 7 Ultimate... Senang, mudah, original, free, dan x perlu format.. (Note:Keygen ni aku dah try dekat netbook Hp mak aku, memang menjadi..dari Window 7 Starter, jadi Window 7 Ultimate..hehe). Selamat mencuba!
Reade more >>

Tamatnye Sem 1

Alhamdulillah, pejam celik, pejam celik.. Dah habis sem 1 aku study di level Master ni.. Walaupun dulu pernah sekali rasa nak berhenti, tapi berkat semangat tengok org lain pun boleh, so aku pun teruskan study dalam bidang Msc. Facilities Management ni.. Dulu sebelum masuk, aku tertanya2, macam mana lah agaknye study peringkat master ni... 1st week aku masuk, memang down gila rasa.. Yelah, classmate semua mantap2, ada yang lecturer, ada yg manager dan yg paling maut sekali semua speaking macam air jer....Dah tu, dulu xbiasa kelas malam, ni kene kelas malam..kene plak time puasa, xpasal2 kene buka kat fakulti..Xde feel langsung..haha.. Tapi bila dah lama-lama, rasa ok jer.. Memang diri ni rasa kecik je, tapi nak x nak kene catchup dengan diorang.. Aku pun x sangka, aku leh la speaking sikit.. Asal org paham.. hehe..

Ape yang leh aku describe study di level master ni adalah kita kene pikir mendalam sikit.. X boleh nak direct macam time degree dulu.. Pastu kene rajin bercakap, beri pendapat dan participate dalam class.. Assignment plak, source dah xboleh nak cari2 kat internet macam tu je.. Kene tgk journal.. Aduh..Journal plak, bahasa die bukan mudah2.. Semua nak tinggi2 je bahasa die.. Nak kene ada kamus kat sebelah masa time baca tu.. Assignment plak nak kene source yang betul..xleh nak pakai hentam je.. Tapi basically depend pada displin kita jugak, kalau org yg disiplin mmg xde hal punyalah.. Masalah nye aku ni suka wat last minute..

Aku amik by course, so kenelah wat assignment dengan amik exam.. Sem ni aku kene amik 3 exam.. Huhu.. xtaulah macam mana result aku.. Cuak gak.. Yuran? Agak mahal gak lah walaupun dah kurang 50%.. RM1800.. Hehe, yelah, xbiasa..dulu time degree 500/600 je.. ni main ribu2 plak.. Aku try mintak biasiswa JPA..hmmm.. xdapat.. Bayangkanlah, satu Malaysia nak 30 org je.. So, sebelum nak mohon tu, pastikan pointer 3.8 keatas.. Aku try gak Bank Rakyat.. Ni aku dah disenarai pendek kan, dan online test pun dah amik aritu.. tgk jelah macam mana nanti.. Ada rezeki. dapat lah..

Kerja + study?? Mmg tu pun niat aku nak buat... Malah aku pernah kerja jadi Promoter jap kat The Store Plaza Alam Central.. Huhu...mmg letih gak.. start kul 10.30, balik kul 2ptg (part time), 6.30 pegi kelas sampai kul 11mlm, walaupun 4 jam, letih pasal kene berdiri je.. Lagi satu, lau ada assignment, mmg x sempat, pasal, cuti 1hari je dalam seminggu, x boleh cuti Sabtu Ahad plak tu.. So kalau ada assingment group, payah lah, pasal classmate semua cuti Sabtu Ahad.. Akibatnye, aku sempat bertahan 2 minggu je..huhu... Lagi satu yg membuatkan aku nak berhenti, pasal nak solat susah kalau kerja kat situ.. Xperlah, rezeki aku mungkin kat tempat lain kot.. Ingat nak cari kerja pejabat lah senang.. tapi xtau lah ada ke x.. Kat uitm ada Skim Khdimat Pelajar.. Ingat ti aku nak try mohon lah..

Pe pun, study time master ni, cabaran die mmg lain.. Kalau x betul2 tabah, rasa leh give up..lagi2 member2 aku yang kerja dan berkeluarga tu.. Aku solute ar diorang.. Diorg menyedarkan aku, bahawa kalau dah nak tu, mmg 1000 daya kita akan buat jugak.. Ni dah nak masuk sem 2, kene propose tajuk untuk thesis.. Aku x tau lagi nak wat tajuk pe yang sesuai dan x menyusahkan aku nanti.. Seiring dengan masa berjalan, usaha dan doa ku jadikan peneman, tuk menempuh masa hadapan yang berliku jalan ..(M.Rahimi, 2010)
Reade more >>

Friday, June 18, 2010

Mandi Manda..

Alhamdulillah.. Cuti ni membolehkan aku bersama family.. Dan yg paling bestnye dapat gi mandi manda.. haha.. 1st, 12 Jun 2010.. aku pegi mandi kat air terjun kat hutan lipur Kuala Woh, Perak.. Siapa sangka, dengan kekuasan Allah, dalam kesejukan air di kaki bukit Cameron Highland tu, boleh ada air panas di tepi2 air terjun tu...Siap boleh rebus telur lagi.. Kalau pijak dasar die, terasa suam2 kat pasir die.. Memang menakjubkan.. Mungkin ada larva kot kat bawah tanah air terjun tu.. Terlintas juga kat kepala aku.. Cuba tibe2 semua tu jadi air panas.. Kene rebus ar aku.. Pe pun, xder yang mustahil bagi Allah..
















Balik dari Perak, aku stay kat Shah Alam kejap, nak uruskan pasal nak dapatkan pengesahan untuk transkrip final aku.. Kalau ada ape2 permohonan yang memerlukan transkrip aku tu nanti dah senang sementara nak tunggu konvo ti.. Alhamdulillah, result final aku memuaskan, dan I'allah, kalau di takdirkan rezeki aku, satu level baru dalam proses pembelajaran aku akan bermula.. Aku akan amik master dalam kos Facilities Management yang mungkin mengambil masa 1 tahun setengah tuk habiskan.. Nape x keje? Hmm.. Aku pun berbelah bagi sebenarnya.. Tapi ini je peluang yg dah ada depan mata n keje pun x tau lagi dapat ke x, so aku grab je lah.. Gi pun yuran nya dah dikurangkan 50%, rugi plak kalau tak amik..














Balik dari Shah Alam, aku stay kat Bangi plak.. rumah akak aku.. 16 June 2010, aku sampai kat Bangi, dan mak ayah aku balik ke Batu Pahat.. Kebetulan waktu tu, abg ipar aku amik cuti, die ajak gi Sunway Lagoon.. Wah, rezeki ni.. hehe, dah lama x pegi.. Org belanja lagi.. pe lagi, pat2 aku kemas baju tuk mandi.. Aku pergi dengan anak sedara aku..

Memang best, banyak permainan boleh main.. Macam2 ada, dan org yang macam2 perangai pun ada.. Malas aku nak citer pasal aurat yang terdedah sana sini.. Yang aku rasa kelainan kit, waktu masuk Scream Park tu.. Ada satu bahagian 3D, kene pakai spec khas die.. Tibe2 ada satu terowong berpusing.. aku rasa macam tertunggang terbalik kat dalam tu.. Haha, padahal x berpusing pun aku.. Cuma ilusi je.. Memang satu pengalaman yang baru..

Pe pun, terima kasih kepada Abg Fizal yang belanja aku dan begitu sporting bagi aku chance main macam2.. Nak ikut kan, kalau pakage siap masuk Scream Park tu, mahal gak.. Tq daun keladi.. haha.. Ok lah, dah banyak aku bercerita ni.. Sabtu, 19hb ni aku dh nak daftar master... Huhu, mudah2an permohonan biasiswa aku berjaya.. Xder duit nak bayar yuran.. hehe.. K, Asallamualaikum.
Reade more >>

Sunday, June 6, 2010

Aku dan Sesuatu di JB..

Hari ni 7.30 pagi lagi aku dah keluar rumah gi stesen bas.. RM10 aku ulur kat penjaga kaunter tiket tu bersama dengan kad kupon Causeway Link.. Die balikan aku RM2 dengan kad kupon tu.. Satu perasaan semacam kepuasan bila tengok dah ada 2 cop kad kupon tu.. Haha, lagi 8 cop aku nak kumpul tuk dapat 1 tiket free.. Aku tgk jam ada lagi 15min dan org makin ramai yg datang walaupun pagi.. Dalam hati aku, mungkin sebab hari Ahad agaknye.. Masa yg ada, aku amik kesempatan tuk dapat kan Kosmo! dan roti Gardenia 60 sen... Berita utama, pasal kekejaman Yahudi yg tak sudah-sudah.. Dah lah jahanamkan negara orang, org lain nak bagi bantuan, dihalang2 plak.. Hmm..

Tepat kul 8pg, bas pun jalan menuju ke Johor Bahru, doa naik kenderaan aku baca, dan tepat muka surat 49 dalam Kosmo! tu aku baca, aku pun belayar dalam kesejukan aircond bas.. Aku sedar-sedar dah kat JB dan dah hampir sampai Larkin.. Alhamdulillah, perjalanan aku selamat.. 9.30 pagi, kaki aku menjejaki stesen bas Larkin yg xpenah lengang dengan manusia pelbagai ragam.. Kedengaran sorang ulat tiket memaki hamun sorang budak yang tak menjawab pertanyaan die nak kemana.. Aku biar kan abg tu dengan kemarahan die.. tension agknye x dapat pelanggan.. Org yang ditunggu masih dalam perjalanan, aku mara kan langkah ku menuju ke Mc Donald dengan niat nak menikmati Sundae Cone yg mampu membuatkan aku lupa pada kesibukan hiruk pikuk kat Larkin tu.. Sambil menikmati rezeki tuhan yang diberi, aku selak Kosmo! yang x habis aku baca td..

Pkul 10, seperti yang dijanjikan, org yg ditunggu tiba.. Aktiviti pertama, pergi ke City Square, JB sibuk seperti biasa dengan traffic dan penghuninya.. Pilihan terakhir dari semua cerita yang ada, 5 tiket wayang cerita ,Nany Mc Phee di beli dengan harga RM50 yang dijadualkan tayangannya pukul 11.20.. Jam baru pukul 11.. Sementara menunggu, aku pergi ke POPULAR.. Aku pergi bahagian TOP SELLER.. Ada 1 buku menarik perhatian aku.. PasalAhmad Deedat yang terkenal dengan usaha dakwahnya dan fakta bernasnya mengungkap kebenaran Al-Quran mengatasi kitab Bible yang diubah org Kristian.. Aku x heran kenapa buku ni menjadi top seller, kerana manusia memang sentiasa dahagakan kebenaran, dan Ahmad Deedat dah mengabdikan dirinya untuk mengungkap kebenaran itu, iaitu kebenaran Al-Quran.. Besar jasa die, terdetik di hati aku, apa jasa aku yg aku dah lakukan untuk agama tercinta ku ini..


Pukul 1, aku keluar dari wayang.. dan masa yg ada, aku pergi ke pameran THE LARGEST GAME SHOW yang x berape nak largest tu kat ruang lobi City Square. Tak de ape yang menarik, cuma pertandingan Cosplay yang menarik perhatian aku.. Watak2 yang aku baca dalam Bleach, Naruto dan One Piece menjadi reality disini.. Haha.. ada yang menjadi dan ada jugak yg macam nak tak nak je meniru watak2 kegemaran aku ni.. Pergi kat bahagian jual TV brand Samsung.. aku tertarik dengan satu TV 50 inci.. Mantap, itu yang aku boleh ungkapkan.. Perincian pada 3D die membuatkan hati aku berangan nak memlikinya.. harga? Huhu.. RM15000..


Habis di situ, aku menuju ke Pasir Gudang bagi melengkapkan objektif utama aku datang ke JB hari ni, iaitu pergi ke majlis perkahwinan senior awek aku.. Kawan sekolah rendah aku pun baru kahwin semalam, aku jer x tau bile ni..haha. Dalam perjalanan, aku singgah di Masjid Pasir Gudang yang baru pertama kali aku menjejakinya.. Alhamdulillah, solat dapat aku tuniakan dengan Jamak Ta'dim. Sampai di rumah pengantin, memang grand walaupun kawasan khemah tempat makan agak sempit, tapi sekali pandang dah tau, org ni orang kaya.. Masa nak balik, teringin aku nak "Salam Keruk" atau org lain panggil "Salam Kaut" kat bapak pengantin tu, tapi apa kan daya duit yang aku ada RM50 sekeping je.. Kalau aku kontraktor kaya, boleh jgak aku bagi,, haha,, Aku membiarkan je awek aku yang bagi, walau dalam hati rasa segan tetap ada..


Next? Lokasi Leisure Mall.. aku pun x tau ejaan die betul ke tak.. Main bowling menjadi pilihan.. disebabkan stokin semua tak ada.. maka singgah sekejap di Giant membeli stokin berwarna warni bernilai 0.99 sen yang x pernah umur aku memakainya.. Hehe.. Main 2 game.. Aku menang yang pertama dan kalah set kedua..



Balik dari men bowling, aku singgah di Danga Bay.. Cantik pemandangannya.. Kebetulan banyak plak kapal layar kat situ, dengan berlatarkan matahari terbenam, suasana tu cukup tu mengusik hati sesiapa sahaja tuk menikmati ketenangan cipta tuhan yang indah tu.. Aku halakan handphone K850i aku pada mana2 shot menarik untuk aku ambil gambar sebagai kenangan..

Tepat pukul 7, aku sampai Larkin.. Cepat2 aku pergi kat kaunter Causeway Link.. Aku tengok, JB-Batu Pahat-7.30 mlm.. Mujur ada tiket 7.30, x lah aku kene tunggu lama.. Aku terpaksa niatkan musafir, sebab x sempat nak solat maghrib dan aku berjaya mendapatkan cop yang ke-3 pada kupon aku..hehe. Tepat kul 9.30 aku sampai kembali di terminal bas Batu Pahat. Alhamdulillah.
Reade more >>

Monday, May 31, 2010

Sambung Belajar or Kerja?

Belajar atau Kerja? Benda tu yg selalu bermain di benak fikiran aku sekarang ni... Semuanya pasti akan memberi Sesuatu dalam hidup aku ni.. Cakap siapa aku nak ikut sekarang ni?? Org lain atau diri aku sendiri yang cetek benor pengalamannya..

Rata-rata, lecturer aku kata, kerja dulu, sebab siapa yg nak amik master ni akan jadi lecturer, dan macam mana nak ajar org, kalau diri sendiri pun pengalaman xder.. Agak masuk akal jgak ape yg dier cakap ni.. Tapi di sudut fikiran aku ni, bila lagi nak dapat peluang ni " Pelawaan Melanjutkan Pelajaran Peringkat Master dan Doktor Falsafah" dalam research of Built Environment.... Memang cita-cita aku tu nak dapat gelaran doktor.. Doktor Rahimi..Huhu.. Berangan je aku ni..

Dalam keadaan sekarang ni, aku lebih berat kepada kerja kot.. haha, tapi still ada lagi perkataan 'kot' tu.. Seperti kata lecturer aku lagi sorang, "awak kene ikut proses dulu sebelum nak melangkah ke next level, kerja dulu cari pengalaman, then baru tahu nak master dalam bidang ape" sekarang kerja dulu..dapatkan ape yg awak nak dahulu.. 'Dapatkan ape yang awak nak??' Ape yg aku nak dalam hidup ni? haha.. Secara skema nya, mestilah nak kebahagian di dunia dan akhirat.. ;p

Xperlah, mungkin aku kerja dulu kot.. Who want to hired ME? I'm available now! haha.. Tapi jauh dalam sudut hati aku, cita-cita aku tu x kan terpadam.. Ya Allah, berikan petunjuk Mu!! Amin..
Reade more >>

Sunday, January 31, 2010

Allah yang SATU... Allah is Allah..


Fitnah keimanan berlaku apabila umat Islam terlalu mengejar 'ayat-kerusi'

"DAN mereka (Kristian dan Yahudi) berkata Tuhan Yang Maha Pemurah Mempunyai anak. Sesungguhnya mereka sudah mendatangkan sesuatu yang sangat mungkar. Hampir-hampir langit pecah kerana ucapan itu dan bumi terbelah, dan gunung ganang runtuh kerana mereka mendakwa Allah Yang Maha Pemurah mempunyai anak. Dan tidak layak bagi Allah Tuhan Yang Maha Pemurah mempunyai anak". (Surah Maryam:88-92)

Begitulah serius amaran Allah SWT kepada manusia yang mendakwa Allah mempunyai anak. Kita tidak lupa peristiwa tsunami yang berlaku pada Krismas 25 Disember 2004, apabila bumi di dasar lautan terbelah dan ombak menggunung sehingga ratusan ribu nyawa terkorban pada hari mereka merayakan perayaan memperingati kelahiran Jesus yang didakwa anak Allah SWT.

Bagi mereka, ini isu istilah tetapi bagi kita ia isu akidah. Bagi mereka ini persoalan bahasa, bagi kita ia isu agama. Bagi mereka perbezaan terminologi, bagi kita ia perkara tauhid. Apakah kita tidak menyedari bahawa apabila pihak Kristian mahu menggunakan nama Allah SWT, mereka menyebutnya dalam bentuk Allah itu triniti: Tuhan Bapak, Tuhan Anak dan Roh Suci! Ini adalah fahaman syirik lagi kufur dari sudut akidah Islam. Semua 25 Rasul dan 124,000 nabi dihantar kepada manusia hanya dengan satu mesej yang jelas - sembahlah Allah SWT yang satu.

Mereka mendakwa kononnya mereka sudah menggunakan nama Allah SWT sebagai ganti nama God sejak ratusan tahun. Maka mereka berhak menggunakannya sekarang. Ketika Nabi Muhammad diutus sebagai Rasul, nama Allah SWT sudah pun digunakan. Nabi bukan pencipta nama Allah SWT, sebaliknya ia sudah wujud sejak azali lagi.

Maka Nabi Muhammad SAW menyeru manusia supaya marilah menyembah Allah SWT. Maka Yahudi menyatakan memang kami bertuhankan Allah tetapi Ia punya anak bernama 'Uzair. Kristian pula berkata, memang kami mempertuhankan Allah, tetapi Allah punya anak 'Isa al Masih (Jesus)'. Musyrikin Makkah juga berkata memang tuhan mereka Allah, tetapi punya sekutu Latta dan Uzza.

Maka mereka bertanya kepada Nabi, siapa Allah yang engkau seru kami menyembahnya. Nabi tidak menjawab berdasarkan akal, tetapi Allah SWT menjawabnya dengan berfirman yang bermaksud: "Katakanlah Allah itu satu." Kita tidak pernah mendengar dalam sirah Nabawi bahawa Nabi membenarkan Allah dipersekutu dan disyirikkan. Seperti ditegaskan Saidina Ja'afar ibni Abi Tolib Attayar ketika berdepan dengan Maharaja Najasyi, Raja Habsyah yang beragama Kristian dalam peristiwa hijrah pertama. Walaupun sahabat Nabi datang untuk meminta perlindungan dan bantuan Maharaja Najasyi, tetapi apabila berdepan dengan persoalan akidah, bila ditanya oleh Maharaja Najasyi: "Apakah kamu tidak mempercayai al-Masih (Jesus) itu anak Allah, Saidina Ja'afar tegas membaca Surah Maryam, dan menyatakan bahawa: "Isa al Masih adalah Nabi utusan Allah SWT, bukan anak-Nya!

Tugas dan tanggungjawab kita umat Islam apabila mendengar bahawa ada segelintir manusia sudah menyalahguna nama Allah SWT dalam bentuk syirik dan kufur bukan dengan mendorong, menyokong atau meredai mereka terus mensyirik dan mengkufurkan Allah SWT, tetapi perbetulkan kembali akidah mereka dengan dakwah, seperti yang dibuat Rasulullah SAW dan kalangan sahabat Baginda. Itulah risalah semua Rasul dan Nabi, iaitu menyeru manusia kepada menyembah Allah SWT Yang Satu!

Ada kalangan mereka mendakwa nama Allah SWT bukan milik eksklusif umat Islam, tetapi milik semua manusia kerana Allah SWT itu robbul 'alamin - Tuhan seluruh alam. Maka semua orang berhak menggunakan nama Allah SWT.

Saya menegaskan bahawa tiada siapa boleh menuntut hak dan pemilikan nama Allah SWT kerana nama itu ada pemiliknya, iaitu Allah SWT sendiri. Seperti yang disebut dalam Surah Al-Ikhlas yang bermaksud: "Katakan bahawa Allah SWT itu satu, kepada-Nyalah bergantung segala sesuatu, Dia tidak beranak dan tidak diperanakkan, Dia tidak setaraf dengan sesiapa pun".

Maknanya Allah sudah pun menjelaskan apa maksud nama itu dan itu hak-Nya sebagai pemilik nama itu. Siapa kita untuk menyatakan tidak, apatah lagi mengubah makna nama itu kepada selain daripada Allah SWT Yang Satu!

Pengakuan oleh kafir bahawa Allah SWT Maha Pencipta, Maha Peruntuh, Maha Penumbuh, Yang Menghidupkan, Yang Membinasakan, Yang mematikan dan lain-lain disebut sebagai pengakuan Allah dalam bentuk rububiyah, iaitu Allah dalam bentuk sifat. Tetapi dalam bentuk uluhiyyah, dalam bentuk iktikad, kafir ini masih menyembah berhala, patung dan lain-lain. Itulah maksud ayat berkenaan, bukan bermaksud mereka boleh menggunakan nama Allah sebagai Tuhan mereka.

Arab Kristian pun guna Allah


Golongan penyokong Kristian ini mendakwa orang Arab Kristian pun menggunakan nama Allah SWT sebagai nama Tuhan. Saya menegaskan bahawa dalam bahasa Arab, memang mereka hanya tahu perkataan Tuhan itu adalah Allah, tiada ganti lain bagi perkataan God melainkan Allah kerana memang sejak Nabi Adam hinggalah ke zaman Nabi Muhammad, masyarakat Arab hanya tahu nama Allah sebagai Tuhan.

Malah kaum Yahudi dan Kristian memang asal agama mereka pun mempertuhankan Allah yang Satu. Itu yang mereka faham. Malah ada di kalangan Arab Kristian yang koptik (ortodoks) sehingga kini tidak mengakui 'Isa anak Allah, bagi mereka Isa adalah Nabi. Cuma mereka berbeza dengan Islam kerana menolak kenabian Rasulullah SAW.

Tidak semestinya orang Arab Kristian menggunakannya, Kristian di Malaysia juga boleh menggunakannya. Dari segi prinsip 'uruf al balad, pemahaman perkataan itu adalah berbeza mengikut masyarakat yang menggunakannya. Begitulah nama Allah SWT, bagi masyarakat Arab ia dari segi istilah bahasa membawa makna Tuhan, tetapi bagi kita di Malaysia ia membawa makna Tuhan yang khusus, Tuhan yang Satu yang kita sembah.

Agenda halus


Apakah pernah kita bertanya satu soalan yang sangat asas, tanyalah kepada Kristian di sini yang beriya-iya mahu mengguna nama Allah sebagai nama Tuhan mereka, apakah sebenarnya Tuhan kamu. Bukankah kepercayaan kamu adalah kepada Jesus, Tuhan yang menjelmakan dirinya dalam bentuk anaknya dengan tiupan roh suci. Mengapa nama Tuhan kamu Jesus dalam bahasa Inggeris dan lain-lain, tetapi untuk bahasa Melayu, tulisan versi Melayu, di hadapan orang Melayu, nama Tuhan kamu tiba-tiba bertukar menjadi Allah! Tidakkah ini suatu yang pelik?

Sedangkan Reverend Albert Mohler, seorang paderi kanan Kristian di Amerika menolak cadangan Paderi Tiny Muskin dari Belanda yang mencadangkan supaya nama Allah diguna sebagai ganti nama Tuhan. Cadangan Tiny Muskin menerima bantahan besar-besaran oleh masyarakat Euro-Amerika. Tetapi mengapa di Malaysia, penganut Kristian berkeras mahu menggunakan nama Allah sebagai ganti nama Tuhan? Sudah tentu ada udang di balik batu, ada agenda halus yang sedang disusun. Mereka berjaya melakukannya di Indonesia, mereka sedang cuba melakukannya di Malaysia.

Apakah nanti suatu hari mereka akan menuntut, atas nama hak asasi kemanusiaan, supaya Surah Al Ikhlas tidak lagi dibaca kerana mengguris perasaan kaum Kristian yang mempercayai tuhan ada anak, sedangkan surah itu menegaskan Tuhan itu Satu!

Fitnah yang melanda


Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud: "Bersegeralah kamu pada melakukan amalan salih kerana akan satu masa nanti kamu akan didatangi suatu fitnah keimanan, fitnah yang datang seperti kepingan malam, kamu tidak akan nampak kedatangannya".

Apakah fitnah itu ya Rasulullah, tanya sahabat. "Kamu Islam waktu pagi, kamu kafir waktu petang, kamu Islam waktu petang, kamu kafir waktu pagi!"

Inilah fitnah yang sedang melanda umat Islam hari ini. Di dalam masjid, kerana dia berjanggut dan berserban, kerana selalu bertakbir kuat, maka dia menjadi imam. Lalu dibacanya surah Al Ikhlas yang bermaksud: "Katakanlah Allah itu Satu, kepada-Nya bergantung segala sesuatu, Dia tidak beranak dan tidak diperanakkan, Dia tidak setaraf dengan sesiapa pun".

Namun orang yang sama, sebaik saja keluar dari masjid, berdiri di pentas politik, dia petah berpidato: "Saudara-saudara, adalah hak rakan Kristian kita untuk menggunakan nama Allah, sebagai Tuhan Bapak, Tuhan yang punya Anak, dan Tuhan yang bersekutu dengan Roh Suci. Kita sepatutnya menyokong dan mendukung tuntutan rakan Kristian kita ini, kita wajib memperjuangkan hak perlembagaan mereka! Takbir..takbir..takbir!!"

Di dalam masjid Allah itu Satu, di atas pentas politik Allah itu punya anak punya sekutu. Mengapa ada di kalangan kita sanggup menjadi ular lidah bercabang dua?

Kalangan sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, bagaimana mungkin boleh jadi fitnah keimanan sebegitu dahsyat kepada umat Islam?". Jawab Rasulullah, 'hubbud dunnya, wakarohyatul maut!". Mereka terlalu sayangkan dunia, mereka takut mati!

Inilah yang terjadi kepada umat Islam hari ini. Mereka terlalu sayangkan jawatan, cintakan kedudukan, gilakan habuan, mereka mengejar ayat-kerusi, bukan Ayatul Kursi (Al Baqarah: 255), tetapi kerusi empuk Yang Berhormat, kerusi empuk Ahli Parlimen, kerusi empuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), kerusi empuk kekuasaan, kemakmuran, kekayaan dan kedudukan. Mereka takut sangat kedudukan, jawatan dan habuan itu mati, mereka takut kalah di peti undi. Mereka menjadi penyembah demokrasi, mereka nyahkan keagungan Ilahi.

Semoga Allah SWT memberikan kita petunjuk dan hidayah-Nya, dan memelihara keimanan kita, dan memberikan kita kekuatan dan istiqamah untuk berjuang mempertahankan risalah tauhid yang suci ini. Insya-Allah.

Penulis ialah Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu.

Reade more >>

Sunday, January 24, 2010

Antara Hp.. dan Penipuan..













Salam.. Tgk tajuk jer, dah mcm tajuk filem plak.. hehe.. Sajer nak kongsi ttg hp aku boleh rosak plak semalam (23.01.2010) walaupun baru lepas btulkan skrin die sebulan yg lepas... Puas dah aku flash, xboleh jgak.. Simptom die mule2 ada 1 line hitam secara horizontal kat skrin aku tu... Then lepas beberapa jam, die merebak smpai ke bawah..

Pe hal plak hp ni... Aku pun kluarkan bateri, then restart balik.. Kali ni, trus x hidup lgsg.. Die kelip jap, pastu mati.. Wah, dalam hati aku, maut ni.. Berape ratus lah kalau nak btulkan... Petang tu, aku terus bawak pergi PAS (Plaza Alam Central), kat tingkat 4 bahagian hp n komputer tu.. Try dulu tnya Cina tu, nape ngan hp aku ni.. Mula2 die cakap firmware dalam tu rosak.. Die boleh formatkan, klau x b'jaya jgak, x kene bayar.. Kalau b'jaya.. RM50.. Aku pun stuju je.. Almaklum lah.. hp 1 tu je.. hehe.. Pinjam hp kawan aku, yg mcm PDA tu.. Payah gila nak msg.. Pttlah, die x pakai..

Pas 15 min, nmpknye, x b'jaya jgak.... Last2 Cina tu recommend tukar skrin.. Masa tukar skrin ni lah, satu penipuan telah dibongkarkan... Rupenye.. org yg aku btulkan skrin hp aku yg sebulan lepas tu, dah tipu aku beb... Die kata nak tukar skrin yg baru lah, original, ada waranti 1bln... Rupenye, die x tukar pun, die just btulkan wayar dalam kat skrin tu.. Ptutlah die kata original... Mcm hampeh.. t'tipu aku punya RM100.. Patutlah die btulkan dulu amik masa 2, 3 hari, tapi Cina yg ni, btulkan kat depan mata aku, tak sampai 5 minit...Aku kene bayar tuk skrin yg baru ni RM120..

Moral crite dan pengalaman ni..
  1. Kalau btulkan hp tu, jika ada melibatkan penukaran hardware dalaman tu, Tolong mintak hardware yg lama tu,biarpun kita dah tau die rosak..
  2. Kalau kita agak2, boleh siap waktu tu jgak.. Tunggu je lah.. Suruh die wat depan mata anda..
  3. Sebelum btulkan tu.. Tanya die ada waranti tak.. Kalau die kata 1 hari je, xpayah.. Dan jangan lupa mintak resit..
Aku dah kena, dan ini pengalaman aku.. Harap2 korang x kene jgak..
Renung2 kan lah dan Selamat Beramal.. :D

Reade more >>

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...