heartbeat.

Friday, July 17, 2009

Menu Menarik di k850i anda..


Note : Jangan lakukan tutorial ini tanpa melakukan tutorial yg lepas terlebih dahulu..

Disebabkan ada permintaan dari viewer, maka aku update tuk tutorial yg lepas tuk masuk kan flash theme di dalam handphone k850i.. Sebelum tu kita review balik tutorial yg lepas, secara basic nya, setiap hp Sony Ericsson ada firmware tersendiri di dalam nya dimana ia mempunyai limit tersendiri.. disebabkan itu walaupun anda tukar theme macam2 pun, menu hp anda akan tetap sama dan memboringkan.. hehe.. So, untuk unlock, terdapat lagi 2 file yg perlu di masuk kan iaitu FS file dan custom file.. Jadi file2 ni lah yg kita dah masuk kan untuk tutorial yg lepas..

Sekarang, tutorial yg terbaru ini adalah untuk memasukan flash theme yg boleh mengubah menu hp anda.. Secara general, tutorial ini juga merupakan basic untuk upgrade camera driver, dan sound driver.. Supaya camera anda lebih mantop dan sound lebih sedap didengar..


Flash menu file terdiri dari SWF file contohnya Citybeat.swf dan kalau theme, filenye akan berakhir dengan .thm, jadi SWF file ini lah yg kita nak copy dan masukan dalam system hp anda..

Untuk access File System (FS) hanphone anda, kita memerlukan A2uploader software seperti yg telah dibincangkan pada tutorial yg lepas... (link tuk download ada di tutorial yg lepas)

Step 1- Memasukan flash menu file (.swf)
  • download flash theme.. dan extract.. Rahimi k850i theme
  • bukak A2uploader dan tekan File system tool.. Secara automatik software ni akan tunggu hp anda tuk di detect.. (note: ada antivirus yg akan detect software ni sebagai virus, antaranya seperti AVG, tapi sebenarnya tak der aper.. so dun wory).. So kalau detect, korang kene set kan exception kat antivirus korang tuk software ni..
  • off kan hp, keluarkan dan masukan balik bateri hp.. tuk keselamatan.. keluarkan sekali memory card.. jangan on hp..
  • seperti tutorial yg lepas, cucuk kabel dulu kat komputer, then masa nak connect kat hp, tekan "C" lama2 sambil connect cable ke hp.. sampai keluar macam gambar kat bawah ni.. (tekan gambar tuk besarkan)









  • Ok, sekarang A2uploader dah ditect hp anda.. Anda akan lihat macam2 directory yg ada dan tuk masuk kan SWF file, tekan "tpa/preset/system/desktop/flash"
  • Ok, sekarang kita dah berada dalam folder flash.. kat sini lah kita nak masukan SWF file.. Bukak balik file yg ada flash theme seperti yg kita dah download td.. cari file yg hujung die ada (.swf) dan drag masuk ke dalam folder flash di A2uploader seperti gmbar di bawah..











  • Ok siap je anda drag masuk file tersebut, tekan "Shutdown FS Manager".. Ini penting, kalau x tekan, xder effect nanti.. Dah tekan, anda boleh "unplug" hp anda dan keluarkan bateri dan masukan balik... Jangan lupa memory card sekali...

Step 2- Memasukan Theme file (.THM)

Ok, tadi kita dah masukan SWF file dimana file tersebut hanya untuk ubah hp menu sahaja, sekarang kita kena masukan theme file plak.. Senang jer, macam masuk kan gambar atau lagu dalam memory card hp anda... Nak masukan pakai cable pun boleh, nak pakai card reader pun boleh, tapi make sure masuk kan dalam folder theme lah.. senang ti nak cari.. Ok.. Sekarang dah siap.. Pergi dekat theme dan set kan di hp anda... Sekarang hp anda pasti akan kelihatan lebih mantop dari org lain punya.. hehe..

Upgrade camera driver


  1. Download A2uploader and extract it. Install ggsetup-2.2.0.1.exe.
  2. Execute "a2uploader.exe" and select "FileSystem Tool".
  3. Switch off the phone, remove the battery and re-insert it. Hold down "C" button on the phone then connect it to the PC through USB cable (do not release the "C" button yet!!)
  4. Until a2uploader finish loading the phone and says "READY", then only release the "C" button
  5. Go to: ifs > settings > camera
  6. You will saw 2 files named: "camdriver0.dat" and "camdriver1.dat"
  7. Just drag the modded "camdriver0.dat" you downloaded from the above into a2uploader.
  8. After the file is uploaded, then press the "Shutdown FS Manager" (Very imporant, after you finished uploading files to the phone FS you should click Shutdown FS Manager. Other wise all changes made will be lost.)
  9. Close the a2uploader then remove the USB Cable from the phone.
  10. Switch on your K850i and start taking pictures!! DONE!!
  • source (http://forums.se-nse.net/index.php?showtopic=39126)

Upgrade Sound driver


  1. Download A2uploader and extract it. Install ggsetup-2.2.0.1.exe.
  2. Execute "a2uploader.exe" and select "FileSystem Tool".
  3. Switch off the phone, remove the battery and re-insert it. Hold down "C" button on the phone then connect it to the PC through USB cable (do not release the "C" button yet!!)
  4. Until a2uploader finish loading the phone and says "READY", then only release the "C" button
  5. Go to: tpa > preset > custom
  6. Drag the .xml file you downloaded from the above into a2uploader
  7. After the file is uploaded, then press the "Shutdown FS Manager" (Very imporant, after you finished uploading files to the phone FS you should click Shutdown FS Manager. Other wise all changes made will be lost.)
  8. Close the a2uploader then remove the USB Cable from the phone.
  9. Switch on your K850i and start listening songs!! DONE!!
  • source ( http://forum.lowyat.net/topic/1014879)
WARNING!! Do it on your own risk!

2 comments:

  1. cara menggunakan flash menu.nya gimana??
    sudah saya masuk.kan ke foder itu,,
    tapi gag ada hasil,,

    ReplyDelete
  2. dah masukan file .swf dalam folder tpa/preset/system/desktop/flash. Lepas tu shutdown FS manager.

    Nest, masukan file theme iaitu yang .thm ke dalam memory card handphone.

    Siap!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...