heartbeat.

Monday, July 27, 2009

ASB ?? HALAL atau HARAM??


Tiba2, hati aku tergerak tuk tau status pelaburan ASB ini sebab ada yg mencadangkan aku masuk pelaburan n.. Rupanya memang dah lama benda ni di hujahkan.. Bagi yg dah melabur tu, mestilah berat hati nak tinggal dan cuba tuk menghalalkan.. Aku bukan lah seorang yg cendekiawan, ilmuan or ape je yg boleh dijadikan rujukan..

Tapi aku seorang yg waras yg mampu membezakan antara yg halal atau yg haram.. Dalam hal ini, aku cuba kembali kepada perkara yg basic seperti yg dah di beri tahu oleh Imam Al Ghazali yg juga menjadi pegangan dalam hidup aku, iaitu sesuatu perkara itu, kalau kita rasa was2, hendaklah kita tinggalkan...Tapi adakah bila kita yakin, kita perlu teruskan?? Dalam hal ni, tuk menentukan keyakinan kita, kene lah kita buat kajian sikit.. Senang jer, type je lah kat dalam Google or Yahoo, bacalah segala komen dan perbincangan tentang hal ni..

Pada. aku banyak lagi perlaburan yg halal.. Kenape ASB gak kita nak masuk?? Mestilah sebab kadar faedah die banyak kan? Macam mana ASB boleh bagi faedah yg banyak berbanding dengan pelaburan-pelaburan yg lain? Untuk persoalan ni, korang boleh baca secara detail tentang pengakuan seorang pekerja yg bekerja kat Syarikat Investment kat sini (Pelaburan ASB..Halal atau Haram)

So, kalau x boleh, org Melayu@Islam nak masuk pelaburan pe? Ada yg mencadangkan kita beli emas.. Seperti yg kita tau emas ni harga xkan jatuh.. Ntahlah, aku pun bukan seorang yg pandai melabur, tapi aku sentiasa ingat kata2 lecturer aku.. die kata " Dalam dunia yg bulat ni, satu2 nya perlaburan yg paling secure or selamat adalah Pelaburan Property", macam beli rumah ke, tanah ker... Ada jgak fatwa yg dikeluarkan oleh negeri Perak mengatakan ASB ni harus, atas alasan untuk kekuatan ekonomi sesuatu komuniti.. dalam hal ni, aku x berani nak komen ape2.. Aku terbaca kat satu forum yg di buat oleh Ustaz Zaharuddin yg banyak buat kajian pasal ASB ni.. Menurutnya, fatwa yg mengharuskan ASB ni adalah yg dikeluarkan oleh negeri Perak dan Sarawak shaja, yg lain dari tu mengatakan haram.. Daripada situ, kita dah boleh bt penilaian.. Ada jgak yg mengatakan ASB sekarang dah bersih.. Sejauh mana bersihnya, aku pun x tau.. hehe..

Isu ni agak berat tuk aku kupas sebenarnya, sebab ia menyentuh banyak pihak.. Namun islam mengajar kita, BERANI kerana BENAR, dan ISLAM ITU MUDAH sebenarnya.. Rezeki yg Allah bagi kat kita melimpah ruah, terpulang pada kita nak yang HALAL atau TIDAK.. Kita nak kaya raya sangat nak ke mana??? Dari sudut lain, memang lah penting tuk menjamin kedudukan ekonomi bangsa aku ni.. tapi banyak lagi cara lain tuk menaikannya.. dah dikatakan Perniagaan tu 9/10 daripada pintu rezeki..tapi lumrah Alam..manusia itu sentiasa menginginkan "HASIL" yg besar dengan usaha yg sedikit.. Entahlah.. Yg aku tau, aku takut dengan Azab di alam "sana".. daripada aku berteka teki dengan hal ni, baik aku menjauhinya.. Wallahualam...

UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG STATUS ASB rujuk disini...

HUKUM ASB-oleh USTAZ ZAHARUDDIN
Reade more >>

Saturday, July 18, 2009

Jom Belajar Al-Quran..

Dalam kesibukan kita dengan dunia yg hanya sementara ni.. Marilah kita luang kan masa sedikit mencari bekalan untuk akhirat dengan belajar membaca Al-Quran yg merupakan mukjizat yg di turunkan kan oleh Allah kepada junjungan kita Nabi Muhammad swt. So, kat sini aku nak share ada satu software yg b'guna untuk kita belajar membaca Al-Quran..



  1. download dulu main program die Learning Al-Quran
  2. kemudian install di dalam pc anda
  3. dah install, ok sekarang anda boleh download surah2 pilihan yg anda inginkan di sini Surah-surah
  4. Dah siap download, sekarang boleh lah pakai... Free jer.. xpayah beli key atau password.. Selamat belajar.. Jazakallah
Reade more >>

Friday, July 17, 2009

Menu Menarik di k850i anda..


Note : Jangan lakukan tutorial ini tanpa melakukan tutorial yg lepas terlebih dahulu..

Disebabkan ada permintaan dari viewer, maka aku update tuk tutorial yg lepas tuk masuk kan flash theme di dalam handphone k850i.. Sebelum tu kita review balik tutorial yg lepas, secara basic nya, setiap hp Sony Ericsson ada firmware tersendiri di dalam nya dimana ia mempunyai limit tersendiri.. disebabkan itu walaupun anda tukar theme macam2 pun, menu hp anda akan tetap sama dan memboringkan.. hehe.. So, untuk unlock, terdapat lagi 2 file yg perlu di masuk kan iaitu FS file dan custom file.. Jadi file2 ni lah yg kita dah masuk kan untuk tutorial yg lepas..

Sekarang, tutorial yg terbaru ini adalah untuk memasukan flash theme yg boleh mengubah menu hp anda.. Secara general, tutorial ini juga merupakan basic untuk upgrade camera driver, dan sound driver.. Supaya camera anda lebih mantop dan sound lebih sedap didengar..


Flash menu file terdiri dari SWF file contohnya Citybeat.swf dan kalau theme, filenye akan berakhir dengan .thm, jadi SWF file ini lah yg kita nak copy dan masukan dalam system hp anda..

Untuk access File System (FS) hanphone anda, kita memerlukan A2uploader software seperti yg telah dibincangkan pada tutorial yg lepas... (link tuk download ada di tutorial yg lepas)

Step 1- Memasukan flash menu file (.swf)
  • download flash theme.. dan extract.. Rahimi k850i theme
  • bukak A2uploader dan tekan File system tool.. Secara automatik software ni akan tunggu hp anda tuk di detect.. (note: ada antivirus yg akan detect software ni sebagai virus, antaranya seperti AVG, tapi sebenarnya tak der aper.. so dun wory).. So kalau detect, korang kene set kan exception kat antivirus korang tuk software ni..
  • off kan hp, keluarkan dan masukan balik bateri hp.. tuk keselamatan.. keluarkan sekali memory card.. jangan on hp..
  • seperti tutorial yg lepas, cucuk kabel dulu kat komputer, then masa nak connect kat hp, tekan "C" lama2 sambil connect cable ke hp.. sampai keluar macam gambar kat bawah ni.. (tekan gambar tuk besarkan)









  • Ok, sekarang A2uploader dah ditect hp anda.. Anda akan lihat macam2 directory yg ada dan tuk masuk kan SWF file, tekan "tpa/preset/system/desktop/flash"
  • Ok, sekarang kita dah berada dalam folder flash.. kat sini lah kita nak masukan SWF file.. Bukak balik file yg ada flash theme seperti yg kita dah download td.. cari file yg hujung die ada (.swf) dan drag masuk ke dalam folder flash di A2uploader seperti gmbar di bawah..











  • Ok siap je anda drag masuk file tersebut, tekan "Shutdown FS Manager".. Ini penting, kalau x tekan, xder effect nanti.. Dah tekan, anda boleh "unplug" hp anda dan keluarkan bateri dan masukan balik... Jangan lupa memory card sekali...

Step 2- Memasukan Theme file (.THM)

Ok, tadi kita dah masukan SWF file dimana file tersebut hanya untuk ubah hp menu sahaja, sekarang kita kena masukan theme file plak.. Senang jer, macam masuk kan gambar atau lagu dalam memory card hp anda... Nak masukan pakai cable pun boleh, nak pakai card reader pun boleh, tapi make sure masuk kan dalam folder theme lah.. senang ti nak cari.. Ok.. Sekarang dah siap.. Pergi dekat theme dan set kan di hp anda... Sekarang hp anda pasti akan kelihatan lebih mantop dari org lain punya.. hehe..

Upgrade camera driver


  1. Download A2uploader and extract it. Install ggsetup-2.2.0.1.exe.
  2. Execute "a2uploader.exe" and select "FileSystem Tool".
  3. Switch off the phone, remove the battery and re-insert it. Hold down "C" button on the phone then connect it to the PC through USB cable (do not release the "C" button yet!!)
  4. Until a2uploader finish loading the phone and says "READY", then only release the "C" button
  5. Go to: ifs > settings > camera
  6. You will saw 2 files named: "camdriver0.dat" and "camdriver1.dat"
  7. Just drag the modded "camdriver0.dat" you downloaded from the above into a2uploader.
  8. After the file is uploaded, then press the "Shutdown FS Manager" (Very imporant, after you finished uploading files to the phone FS you should click Shutdown FS Manager. Other wise all changes made will be lost.)
  9. Close the a2uploader then remove the USB Cable from the phone.
  10. Switch on your K850i and start taking pictures!! DONE!!
  • source (http://forums.se-nse.net/index.php?showtopic=39126)

Upgrade Sound driver


  1. Download A2uploader and extract it. Install ggsetup-2.2.0.1.exe.
  2. Execute "a2uploader.exe" and select "FileSystem Tool".
  3. Switch off the phone, remove the battery and re-insert it. Hold down "C" button on the phone then connect it to the PC through USB cable (do not release the "C" button yet!!)
  4. Until a2uploader finish loading the phone and says "READY", then only release the "C" button
  5. Go to: tpa > preset > custom
  6. Drag the .xml file you downloaded from the above into a2uploader
  7. After the file is uploaded, then press the "Shutdown FS Manager" (Very imporant, after you finished uploading files to the phone FS you should click Shutdown FS Manager. Other wise all changes made will be lost.)
  8. Close the a2uploader then remove the USB Cable from the phone.
  9. Switch on your K850i and start listening songs!! DONE!!
  • source ( http://forum.lowyat.net/topic/1014879)
WARNING!! Do it on your own risk!
Reade more >>

Saturday, July 11, 2009

Bermulanya Sem 5...


Lama dah aku tak update blog aku ni.. Kejap jer masa yang tuhan bagi, tup2 aku dah berada di sem 5 sekarang ni.. I'allah, tinggal lagi satu sem jer dah nak habis dah pengajian ijazah di uitm tercinta ni.. Macam biasalah.. setiap kali naik sem, terpaksa lah aku bergelut tu mendapatkan tempat tinggal kat kolej.. Biasalah, tempat sikit, student nye ramai.. kenelah macam tu.. Sem ni, terpaksalah aku tunggu rayuan, sama ada di terima atau tidak.. Mudah2 dapat lah hendaknya..

Sem ni jugak, x tau lah kenape, kos aku boleh kena pindah plak kat fakulti org lain tuk memenuhi kekosongan yg ada di Fakulti Business ni.. So, terpaksalah berpindah dari Fakulti Seni Bina ni.. hm, terasa gak jauhnyer, dengan parking yg terhad.. Tapi kalau naik motor x der hal.. ok jer.. Namun, syukur lah, dari kena pindah kat Puncak Alam lagi lah payah.. Kalau dulu senang jer nak cari buku kat library, sekarang dah susah sikit lah.. X perlah, nak buat macam mana dah itu aturan nya, kenalah terima... Itu smua bukan alasan kan nak berjaya..

Macam biasa, setiap kali sem baru, azam pun baru.. hehe.. Azam aku tu, biarlah rahsia, yg pastinya mestilah nak naikan pointer.. Harap2 dapat lah.. Bila time macam ni, aku masih ingat kata2 cikgu ekonomi aku waktu form 6 dulu, Cikgu Zanariah yg sentiasa jadi pegangan aku.. die kata " Kalau nak sesuatu yang besar, Pengorbanan nyer kenalah besar jugak.." Walaupun nampak simple jer, tapi makan dalam gak.. Per pun, harap sem ni azam aku tercapai... Gambate kudasai!!
Reade more >>

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...