heartbeat.

Sunday, June 7, 2009

How to flash Sony Ericcson K850i




















2,3 hari ni.. Internet lah yg jadi peneman aku.. Hehe.. Bkn pe, smua family aku, pergi P. Redang.. Tgglkan aku sorang2 ni yang terpaksa x pergi, sebab praktikal aku x habis lagi.. Di sebabkan itu, aku pun modified skit lah hp aku K850i ni.. Sebenarnya aku nak share skit cara2 nak modified hp jenis ni.. (KHAS untuk handphone jenis A2 sahaja-reffer jenis2 hp A2 di akhir post ini)

Pendahuluan..
Biasa nye semua hp sony ericcson yg belum modified system die, kira ori lah, dinamakan sebagai BRANDED. Bg branded phone ni, die dah restricted supaya x boleh ubah die punya sytem(called FS-File system). So, korang akan hanya mampu tukar theme die shj tanpa dapat ubah die punya menu ikon. Jadi boring lah, pakai icon menu yg sama je.. Kita nak yg boleh gerak2 macam ni..

















Jadi, tuk buat menu(flash menu) macam ni, hp anda kene di "UNBRANDED" kan dulu.. iaitu ubah die punya FS(file system) supaya segala had yg menghalang tidak terjadi lg.. Tp cara ni akan membuatkan waranti hp anda terbatal.. Kalau nak ada waranti balik, kene mode balik pada yang asal.. So DO IT FOR UR OWN RISK! Kalau yg waranti dah habis 2 memang xde hal la.. Jd macam mana nk buat?

Keperluan :
  1. USB cable yg sesuai tuk cucuk hp kat kmpter XP. Kalau vista cr lain skit (aku gune cable DCU-60)
  2. Software.. iaitu
Cara-cara

STEP 1

1. Ok, sebelum ape2 hal, backup no.phone, picture dgn lagu yg anda nak (masuk kan semua dalam memory card)
2. Install USB flash driver> extract usb flash driver yg dah di download kat destination yg
anda boleh ingat, contoh:desktop or my document ke.. Kemudian :
  • switch off hp
  • keluarkan batery dengan memory card
  • masuk kan balik batery(memory card xpyh) dan jgn on hp
  • cucuk usb cable ke komputer
  • tekan dan hold 'C' atau bg yg xde btg 'C' (tekan button 1+2 ) dan baru cucuk port usb ke bhgian bawah hp..
  • Jgn lepas tekan 'C' sampai diberitahu
  • Perkataan "SEMC USB Flash Device" akan keluar di bhgian bawah kanan bar
  • Pastu akan keluar perkataan "Found new hardware wizard" dan keluar window tuk search driver..
  • PilihNo, not this timedan tekan "Next"
  • Then pilih "INSTALL FROM A SPECIFIED LOCATION(ADVANCED)", pastu pilih “Search for the best drivers in these locations”,
  • Next tanda pada“Include this location in this search” dan "browse(cari)" folder USB flash driver yg anda extract td dan click NEXT...
  • Tggu sekejap sehingga driver siap di'install..
  • Sekarang..bukak kat folder USB flash driver td, cari file "ggsemc.inf" file, click kanan kat file tu, dan tekan kat perkataan install.. (skrg br leh lpas tkan "C") Then siap.. dah blh cabut dah USB cable..
Hehe, tu baru siap install USB flash driver tuk bagi A2uploader boleh recognize..belum "UNBRANDED" hp lagi..

STEP 2 Unlocking Phone

Secara generalnye, DEBRANDing phone tidak membuat hp tu UNLOCK lagi.. Kalau x unlock, program A2uploader xkan boleh kesan system hp anda.. So kene unlock dulu k.. Tuk unlock, anda kene pakai SOFTWARE ni..
Tuk pkai software ni, kene register dulu tuk dapat kan username dengan password anda.. PERCUMA je..pastu:

  • Bukak program Aerix Tool
  • Switch off hp, cabut bateri dan masukan balik (tuk safety, keluarkan memory card skali)
  • Connect cable pd computer dulu, tekan "C" pd hp dan "HOLD", dan cucuk cable pd hp..
  • Lepas Aerix Tool recognize, tekan kat UNLOCK macam dlm gambar di bawah.. Masa yg akan diambil untuk unlock lebih kurang 2 minit.. Dah siap br lepas "C" then dah boleh cabut cable.. SIAP














STEP 3 DE-BRANDING PHONE

Ok, skrg hp anda dah di unlock, dan untuk debrand kan hp, terdiri daripada beberapa part :

PART 1
  • Bukak program CDA generator yg anda dah download awal2 td dan pilih model handphone dengan region(amik Asia) dan click "Generate XML file"
  • Anda akan mendapat file bernama "customize_upgrade" di dalam folder CDA generator, dan biar jer file tu dlm folder tersebut.
PART 2














  • Bukak software A2uploader, dan click "File System Tool"
  • macam biasa, off hp, cabut dan masukan bateri balik (tuk keselamatan keluarkan memory card sekali), tekan "C" dan jangan lepas semasa nak connect cable pada hp
  • JANGAN LEPAS "C" sehingga A2uploader recognize hp anda (lebih kurang 1 atau 2 minit)
  • bukak folder tpa/preset/custom (NOTE : bermaksud, tekan tpa dulu,preset dan seterusnya custom)
  • anda akan jumpa 2 file iaitu : "customize.xml" dan "preloaded_config.xml"
  • Click kanan kat 2 file tersebut, dan click "Read" cara ni akan BACKUP file system anda di dalam folder A2uploader..simpan dengan selamat file tersebut sbgai langkah keselamatan jika berlaku ape2 hal..(jgn tutup A2uploader)
  • kemudian cari balik file "customize_upgrade" yg dah dibuat kat PART 1 td..
  • dah jumpa, minimize kan window, dan bukak A2uploader balik, dan bkak folder tpa/preset/custom (oleh kerana kita dah bukak td, xpyah la cr lagi..hehe)
  • OK, skrg just drag file "customize_upgrade" masuk ke folder "tpa/preset/custom"
  • Skrg, click "Shutdown FS Manager", disconnect cable, cabut dan masukan balik bateri, dan on hanphone anda..
  • Tggu sekejap sampai hp anda stabil (tuk tau dah stabil x, bg hp k850i, pegi kat media, dan dia akan loading update seperti gambar,music dan video sehingga 100%)
Part 3

  • pastikan anda dah install "Adobe Flash Player" (kalau boleh bukak video kat You tube tu mksudnye dah install lah tu)
  • skrg install software SEUS dan ikut je instruction yg ada kat screen tu.. Software ni akan download firmware baru dan update kat dlm hp anda (sekarang firmware terbaru K850i adalah RIFA035...) Kalau nak check firmware pe pkai sekarang tekan kanan,*,kiri,kiri,*kiri*, then pergi kat kat software info. SEUS akan flash system hp anda mengikut file customize_upgrade yg anda dah masuk kan td.. Sebab tu masa kat CDA generator td kene pilih jenis hp dan region.. Kalau yg amik selain daripada asia tu, xder bahasa melayu lah dalam hp die..dan mungkin mengalami problem bhsa.
  • Kalau SEUS kata dah up to date, maka x payah lah up date lagi..dah siap dah
  • Ok, skrg dah siap proses DE-BRANDING.. tuk masuk menu yg menarik, akan di ajar di POST yg seterusnya.. nantikan.. hehe
Note:
  1. Cara ni aku dah praktikal kat hp K850i je, hp lain x try lagi(only for Sony Ericsson).. ia hanya tuk hp jenis A2 sahaje seperti : C510, C702, C901, C902, C903, C905, G905, G705, K630, K660, K850, K858, T700, TM506, V640, W595, W705, W715, W760, W890, W902, W908, W910, W980, Z750, Z770, Z780
  2. Pastikan bateri hp 80% keatas, kalau laptop, pastikan pakai cable power supply dan bateri (incase kalau tibe2 blackout ke, selamat lagi).. Dan jgn pkai computer yg lembab gila tuk mengelakan hang or stuck (WARNING: jika semasa proses Flashing hp anda berlaku hanya separuh jalan, ia akan menyebabkan hp anda rosak dan x dapat di on)
Tuk maklumat lanjut lawati :
1.Debrand A2/DB3150 Sony Ericsson Phone
2.A2uploader Tutorial
3.Install USB flash driver

2 comments:

  1. thanks buat tutorialnya, saya coba dulu buat flash k850i yg kena BROD :(

    ReplyDelete
  2. bro apasal w705 aku x boleh nak connect dengan pc pakai usb cable??? pening aku.tolong japppppp..pelis

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...